Sterrenbank Boschplaat Terschelling

Vanuit Staatsbosbeheer van Terschelling en Oerol kreeg ik de vraag om een tijdelijke verblijfplaats te ontwerpen die iets meer in zich had dan alleen een saaie bank.

Ik heb mijn ontwerp gebaseerd op eerdere ervaringen op Terschelling, namelijk de vogels in de natuurgebieden en op het dek van de boot op weg naar Terschelling.
Daarnaast ook wetende dat zich op Terschelling een Dark Sky Park bevindt en mensen naar Terschelling gaan om uit te rusten en de natuur op te zoeken.

De vorm …

van de bank is gebaseerd op hoe kinderen vogels tekenen, namelijk de wel bekende V vorm. Hierdoor ontstaat tegelijkertijd een sculpturaal beeld, wat ik erg belangrijk vind. De bank is niet alleen een functioneel object maar ook een sculpturaal object dat in zijn omgeving past.

De bank is bewust voor 2 personen ontworpen zodat de bezoeker samen naar de sterren en de wolken kunnen kijken. In de wolken kan men fantasie dieren zoeken. ’s Nachts geeft de bank de mogelijkheid om de sterren, noorderlicht en de Melkweg in je op te nemen doordat de positie van de bank de aandacht naar boven stuurt. Naast dat de bank overdag de mogelijkheid biedt de hemel in je op te nemen, zorgt het ervoor dat de horizon verdwijnt en je niet afgeleid wordt door wat zich om je heen afspeelt. De bezoeker kan tot rust komen. Je hoort de wind, de vogels en de dieren om je heen. Die zou je nu beter horen doordat het visuele aspect naar de horizon op dit moment niet aanwezig is.

De Sterrenbank is volledig vervaardigd uit onbehandeld Douglas hout. Hierdoor kleurt De Sterrenbank mee met de context, namelijk de natuur. In de zomer zijn de duinen groen en bruin, in de winter zijn de duinen grijziger, net als het Douglas hout dat langzaam naar jaren grijs verkleurd. Dat de bank onbehandeld is, betekent ook dat het niet beschermd wordt tegen de elementen. Het zal na verloop van jaren rotten, maar onderdelen kunnen gemakkelijk vervangen worden. Ook in het nieuwe ontwerp is hier rekening mee gehouden.

Wil je mij aan het werk zien?

Heeft u een opdracht vanuit uw organisatie, of bent u particulier, dit kan zijn voor een festival, interieur, meubelontwerp, ruimtelijk ontwerp of publieke ruimte laat het mij weten middels een email. Misschien kunnen we iets moois voor elkaar betekenen.

Neem gerust contact op

Contactdata

Telefoon

+ 31 (0)6 25 24 50 59

E-mail

info@studioveltrop.com

Adres

Helperwest Singel 35a 
9721BB Groningen