Leunen, zitten en ontmoeten op Lienen in ’t Land

Het CBK (Centrum Beeldende Kunst) Groningen realiseert sinds 2001 jaarlijks een kunstwerk op Noorderzon. Voor onze 28e editie maakte Jesper Veltrop Lienen in ‘t Land. Neem plaats op het volledig uit Douglas balken gemaakte kunstwerk of leun er even lekker tegenaan. Tegelijkertijd is het object een perfecte plek om ander festivalgangers te ontmoeten. In het werk van Veltrop zijn invloeden te vinden uit De Stijl en het Kubisme.

Het doel…

van deze opdracht was voor mij de aanwezige zichtbare gelijkenissen tussen de stad en de Ommelanden weer te geven.
De verblijfsplaats die ik heb ontworpen is geinspireerd op een schilderij van Piet Mondriaan namelijk ‘New York City 1’. Ik heb gekeken naar de typologie van de stad Groningen en de typologie van de Ommelanden.
Ik zie hier duidelijk een verband in het lijnenspel en de ruimten daar tussen in. Het lijnenspel van de wegen in de stad staat gelijk aan het lijnen spel van de sloten. De bebouwing van de stad staat gelijk aan de wijlanden van de Ommelanden. Het gaat hier dus om een letterlijke vertaling van de overeenkomsten van de stad en de Ommelanden. Het object is een Folly, verblijfsplaats maar ook een sculptuur in de publieke ruimte.

Zoals Mondriaan New York verbeelde wil ik de stad en de Ommelanden verbeelden en laten zien dat de ommelanden en de stad in essentie veel gelijkenissen hebben.
De bezoeker kan op de objecten klimmen, zitten of er tegen aan leunen.
In het werk zijn als men goed kijkt de martinitoren, de stadswallen die nog terug te vinden zijn in het Noorderplantsoen te vinden, maar ook de ommelanden hebben een plek gekregen in het werk Lienen in’t Land

Wil je mij aan het werk zien?

Heeft u een opdracht vanuit uw organisatie, of bent u particulier, dit kan zijn voor een festival, interieur, meubelontwerp, ruimtelijk ontwerp of publieke ruimte laat het mij weten middels een email. Misschien kunnen we iets moois voor elkaar betekenen.

Neem gerust contact op

Contactdata

Telefoon

+ 31 (0)6 25 24 50 59

E-mail

info@studioveltrop.com

Adres

 

Helperwest Singel 35a 
9721BB Groningen